Üniversitedeki öğrencilerim, verdiğim eğitimler ya da çeşitli toplantılar sonrasında genç arkadaşlarım benden hep bir okuma listesi istiyor. Yıllardır bir duvarcı ustası titizliğiyle ya da dantel örer gibi diyelim, oluşturduğum kişisel havuzumda neler var diye düşündürüyor her seferinde bu sorular beni. Cevaplaması, anlatması çok zor oluyor. Zira beni ben yapan şeyleri, öyle bir iki cümlede, bir listeyle anlatmak o kadar da kolay gelmiyor. Birden kendimi, edebiyat, felsefe, tarih, siyaset bilimi kitapları dolu belleğimde kaybolmuş buluyorum. İletişimci olmama rağmen, “ben şimdi bunu nasıl anlatacağım,” diye panikliyorum. Bunun bir yolculuk olduğunu, bir listeye sığamayacak deneyimlerle dolu olduğunu, daha 7-8 yaşlarında, yaşıtlarım sokakta oynarken, sıcak yaz günlerinde bir sedire kurulup sadece kitap okumaktan aldığım zevki ve hala bir arkadaşımın deyişiyle “kitap arsızlığımı” nasıl bir listeye sığdırabilirim ki?
Hani her şeyi bir hap haline getiren ama aslında yaşamın kendisiyle de pek uyuşmayan o “çok satan” kitapları (bazı özel durumlar, eserler dışında) önermemi bekliyor bir çok genç arkadaşım benden. Tek bir kitapla, tavsiyeyle, iksirle tüm sorularına cevap arıyorlar belki de. Öyle bir yol yok demek ne kadar acımasızca geliyorsa da, gerçeğin kendisi bu. Elimden geldiğince kendi yolumu paylaşmaya çalışacağım ve bir okuma listesini “istek üzere” yazacağım.
10 Kitaplık bir Liste ile başlayalım. Bu kitapları tamamladığınızda yeni bir liste gelecek…
İyi okumalar:
Suç ve Ceza, Fyodor Dostoyevski
Savaş ve Barış, Lev Tolstoy
Don Quijote, M. de Cervantes Saavedra
Şimdiki Çocuklar Harika, Aziz Nesin
Acımak, Reşat Nuri Güntekin
Hayvan Çiftliği, George Orwell
Çavdar Tarlasında Çocuklar, J. D. Salinger
Nutuk, Mustafa Kemal Atatürk
Bereketli Topraklar Üzerinde, Orhan Kemal
Sineklerin Tanrısı, William Golding
Not : Bu kitapları okumak isteyen ancak ulaşamayan genç arkadaşlarım varsa lütfen benimle seydataluk@me.com üzerinden iletişime geçsin.